dimanche 18 juillet 2010

H Τραπεζα Χρονου στην πραξη , για την Ελληνικη Οικονομικη Αναπτυξη



Με πολύ χαρά διαπίστωσα χθες τόσο στο wordpress οσο και στο facebook η το blogger όπου δημοσίευσα το άρθρο σχετικά με την τράπεζα χρόνου που ήδη λειτουργεί εδώ και καιρό στην Χιλή , πως παρόμοια πειράματα με διαφορετική ονομασία, όπως ηθική η κοινωνικη τράπεζα κλπ, ήδη έχουν δρομολογηθεί και στην χώρα μας και πολλοί αναγνώστες ήδη προβληματίζονται σχετικά με το ενδιαφέρον που θα μπορούσαν να προσελκύσουν στο κοινό μας ,αναγνωρίζοντας τον αντιπληθωριστικό καταρχήν στόχο σε καθε παρόμοιο επιχείρημα, την ιδιότητα του ισχυρού αντίδοτου σε μια διαδικασία χρεωκοπίας, που όλοι σιωπηλά η φωναχτά ,αντιλαμβάνονται ότι συνδέεται άμεσα με το σκληρό νόμισμα και την ένωσή μας με την ΟΝΕ των ισχυρών παραγωγικών Χωρων , με τον άχαρο ρόλο του καταναλωτή με δανεικά , που υποχρεώνεται σταδιακά να χάνει την εθνική του ανεξαρτησία κάτω απο το βάρος του διαρκώς αυξανόμενου δημοσίου χρέους .
Ιδού λοιπόν μια απλή στην εφαρμογή διαδικασία, που θα μπορουσε να απελευθερώσει τεράστια οικονομική ενέργεια , προσφέροντας μια ανέλπιστη λυση στην Ελλαδα ....

Δημοτική επιχείρηση, εθελοντικής τράπεζας χρόνου


Το δημοτικό συμβούλιο της καθε περιοχής αποφασίζει την ίδρυση δημοτικής επιχείρησης εθελοντικού χρόνου, με στόχο την αναπτυξη κοινωνικού δικτύου αλληλοβοηθείας και αλληλοϋποστήριξης των οικονομικά αδυνάτων δημοτών, εισάγοντας τον θεσμό της ανταλλαγής χρονικών υπηρεσιων εθελοντικά ανάμεσα στους δημότες του .
1. Καταρτίζεται καταρχήν μια λίστα εθελοντικού χρόνου , την οποία καταθέτει ο καθε δημότης στον δήμο , ο οποίος του χορηγεί ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο , ένα μπλοκάκι στο οποίο καθε φυλο αντιστοιχεί σε 1/2 ώρα Έργου ...
2.Η λίστα αυτη ανακοινώνεται στο σαιτ του δήμου, με την επαγγελματική ιδιότητα του δημότη , το τηλέφωνο και την διεύθυνση του ...
3.Ο εθελοντής
"χορηγός υπηρεσιων η προιοντων ",χρεώνει τις υπηρεσίες του ανάλογα με τον χρόνο που χρειάστηκε για να τις παράγει και πληρώνεται πάντα σε αντίστοιχο χρόνο ..

4. Σε ενδεχόμενο έλεγχο απο επιτροπή εθελοντών, θα πρέπει σε καθε μπλοκάκι , να βρισκονται καταχωρημένες πάντα οι ίδιες ώρες με αυτές τις οποίες δήλωσε στην αρχή με την καταχώρηση στην λίστα , είτε με δικά του φύλα, είτε με εκείνα των άλλων εθελοντών με τους οποίους εχει ανταλλάξει υπηρεσίες ...
5. Οι ώρες συμμετοχής ειναι στην ευχέρεια επιλογής του καθε δημότη , σε σχέση με καποια κυβερνητική απόφαση σχετικά με το ποσοστό εκκίνησης αυτού του πειραματικού τρόπου ανάπτυξης και μπορεί με μια απλή επίσκεψη στην τράπεζα χρόνου στο δημαρχείο να τις μειώσει η να τις αυξήσει κατά βούληση , επιστρέφοντας η παίρνοντας καινούργια μπλοκ .
6.Απαγορεύεται η ανταλλαγή κουπονιού χρόνου με χρήματα
7. Επιτρέπεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα στον χορηγό και τον αποδέκτη υπηρεσίας η προϊόντος, προκείμενου να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ τους .
8. Κάθε νεα συμφωνία σχετικά με την χρονική αποτίμηση μιας συμφωνίας χρονικής ανταλλαγής , παραμένει διακριτική και αφορά μόνο την παρούσα συναλλαγή .[πχ το κούρεμα χρεώνεται απο τον κουρέα 1/2 ώρα , αλλά αν ο συγκεκριμένος πελάτης εχει πολύ μακρυά μαλλιά πχ μια γυναικα , μπορεί να συμφωνήσουν στην 1η 1+1/2 ώρα αμοιβής για την υπηρεσία ]
9. Ο καθε εθελοντής ανακοινώνει στην λίστα την υπηρεσία και τον απαιτούμενο χρόνο για να την προσφέρει ενδεικτικά για σύγκριση .
[πχ ένα συνεργείο αυτοκίνητων , θέλει 1/2 ώρα για αλλαγη μπουζί αυτοκίνητων , 1 ώρα για το φίλτρο βενζίνης κλπ ]
10. Η εθελοντική εργασία, απαλλάσσεται φορολογικά και οι εθελοντές -επαγγελματίες, δεν υποχρεούνται στην έκδοση τιμολογίων η αποδείξεων και την χρέωση ΦΠΑ στα κουπόνια χρόνου με τα οποία ανταλλάσσουν τις υπηρεσίες τους , οι οποίες προβάλλονται απο το σαιτ του δήμου , τα καταστήματα όσων συμμετέχουν και τα γραφεία , με ειδικό σήμα το οποίο προμηθεύονται δωρεάν απο τον δήμο σαν σήμα κατατεθέν των εθελοντικών υπηρεσιων τους .
11. Φορολογικά τα κουπόνια χρόνου, σχετικά με τα καταστήματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες , πρέπει να εκληφθούν σαν διαφημιστικές δαπάνες , τα εμπορεύματα η οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται χωρίς χρήματα , πρέπει να ελέγχονται σε σχέση με την λίστα και ο αριθμός των κουπονιών να παραμένει ταυτόσημος με αυτόν που εχει δηλωθεί , με ποινή για καθε κουπόνι που λείπει η περισσεύει, ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης .
12. Για ελεύθερους επαγγελματίες η επιχειρήσεις , να μπορεί η κυβέρνηση να καθορίζει το ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα, με απόφαση του συμβουλίου οικονομικών υπουργείων, αλλά και των δήμων, ανάλογα με τις ανάγκες ανάπτυξης της καθε περιφέρειας χωριστά .

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire