samedi 17 juillet 2010

Η Τραπεζα χρονου στην Χιλη

Σαλβαντορ Αλλιεντε

Χθες βράδυ , στην εκπομπή "Ill faut pas rever " του 3ου κρατικού καναλιού της Γαλλίας , με ειδικό αφιέρωμα στην Χιλή ,είδα και άκουσα για πρώτη φορά, την Τράπεζα χρόνου , μια σοσιαλιστική εφαρμογή οικονομικού μοντέλου , που γλύτωσε απο τις σφαίρες του Πινοσετ και σήμερα ακόμα , πολλά χρονια μετά την δολοφονία του σοσιαλιστή ηγέτη Σαλβαντόρ Αλλιεντε , κοσμεί την σύγχρονη Χιλιανή κοινωνια , αποδεικνύοντας ότι οι σφαίρες δεν μπορουν να σκοτώσουν τον σοσιαλισμό !
Τράπεζα χρόνου =time is money
Το σύστημα αυτο , υπερασπίζεται καίρια την αλήθεια της οικονομίας, που ξεκίνησε απο την ανταλλαγή προιοντων στην προϊστορική εποχή, για να εξελιχθεί στην συνέχεια στην εικονική οικονομία, μέσω του συμβολισμού, που έδωσε το νόμισμα σαν μετακίνηση της αξίας απο τον χρόνο στην ύλη ..
Κάποτε όπως δειχνουν καθαρά οι τοιχογραφίες της Θήρας , το εμπόριο στηριζότανε στην ανταλλαγή προιοντων ...
Κάθε ανθρώπινο έργο καταναλώνει χρόνο .
Ο καπιταλισμός, αμείβει την συμβολική αξία επιτρέποντας σε κάποιους να συσωρευουν υλικό πλούτο, τον οποίον φυσικά οι περισσοτεροι απο τους υπολοίπους στερούνται, καθιστώντας άνιση την διανομή της ύλης σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού .
Έτσι γεννήθηκε η Τράπεζα χρόνου στην Χιλή , στην οποία, η ανταλλάξιμη αξία ειναι ο χρόνος !
Πχ ένας δικηγόρος χρεώνει τον πελάτη του μια ώρα εργασίας, την οποία εισπρατει με κουπόνια , απο τους πελάτες του κουρέα ,που χρεώνει 1/2 ώρα το κούρεμα στους δικούς του πελάτες !
Τα κουπόνια αυτά μοιραζονται απο την τράπεζα χρόνου και ειναι απλά μπλοκάκια στα οποία ο χρόνος εχει μοιραστεί σε κουπόνια της ώρας.
Με αυτά μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα χωρίς χρήματα , αρκεί να προσφέρεις αντίστοιχα υπηρεσίες σε άλλους !
Νομίζω ότι ειναι η πιο ολοκληρωμένη μορφή σοσιαλιστικής πρακτικής που εχει φτάσει μεχρι σήμερα στην δική μου τουλάχιστον αντίληψη και αξίζει να διαβάσω τις απόψεις σας πάνω σε αυτη την πρωτόγνωρη λυση για την σημερινή κρίση του συστήματος ...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire